tarama bütçesi nedir? nasıl optimizasyon yapılır?

Tarama Bütçesi Nedir? Nasıl Optimizasyon Yapılır?

Tarama Bütçesi Nedir? Nasıl Optimizasyon Yapılır?

Tarama bütçesi (orijinal olarak crawl budget), Google’ın bir web sayfasına yaptığı ziyaretleri tanımlamak için kullanılan kavramdır. Bu kavram Google’ın sayfaya verdiği öneme bağlıdır. Web sitenizde hali hazırda var olan sayfalar Google’ın örümcekleri tarafından ziyaret edilmektedir, bu sayfalardan kaç tanesinin kaç kere gezildiği de “tarama bütçesi” kavramı ile açıklanmaktadır. Crawl budget genellikle sabit olsa da, çeşitli değişkenlere bağlı olarak farklılık gösterebilmektedir. Eğer tarama bütçesi belli bir oranın altındaysa, indeks değeriniz güncel olmadığı için yavaş yavaş değerini yitirecektir. Bu nedenle web sayfası sahipleri için oldukça önemli bir kavramdır ve mıutlaka üzerinde çalışmalar yapılmalıdır.

 

Tarama Bütçesi Nasıl Hesaplanır?

Google’ın örümceklerinin web sayfanıza yaptığı ziyaretleri görmek için öncelikle search consol’a girmeniz gerekmektedir. Daha sonra Google Dizini ve ardından Dizin Durumu sekmesine tıkladığınız zaman, eklenen sayfa sayınızı görebilirsiniz. Bununla beraber yine search console üzerinden Google örümceklerinin kaç tane sayfanızı taradığını da öğrenmeniz mümkün. Bunun için de Tarama ve Tarama İstatistikleri sekmesine tıklamanız yeterli. Burada “Günlük Taranan Sayfa Sayısı” adı altında bir istatistik göreceksiniz. Ortalama başlığının altındaki sayıyı baz almanız sizin için kafi olacaktır.

 

Peki bunun hesabını nasıl yapabiliriz?

Tarama bütçesini hesaplamak için dizine eklenen toplam sayfa sayısını, günlük taranan sayfa sayısı ortalamasına böldüğünüz zaman çıkan sonuç tarama bütçenize işaret etmektedir. Bu rakamlar da sizlere şunları ifade eder: Eğer tarama bütçeniz 10’un üzerinde çıktıysa tarama bütçenizi optimize etmeniz gerekmektedir. Eğer 3’ün altındaysa da tarama bütçesi konusunda endişelenmenize gerek yoktur. Eğer bu rakamların ortasında seyrediyorsa da günlük ortalama taranan sayfa sayısının düşmesi durumunda müdahalede bulunmanız gerekmektedir.

 

Tarama Bütçesini Belirleyen Faktörler Nelerdir?

Tarama bütçesini belirleyen değişkenler bulunmaktadır. Bu değişkenleri şu şekilde listelemek mümkündür:

 

Google Dizine (indekse) Eklenen Sayfa Sayısı

Google örümcekleri, sitenize her girişinde sizi inceleme altına almaktadır. Site haritanızı ve indekslenmiş sayfalarınızı inceleyen botlar, bunun sonucunda yeni bağlantılar bulursa bunları da arama sonuçlarına yansıtır.

 

Sitenin Boyutu

Sitenin boyutu eğer yüksekse ve pek bir değeri yoksa, Google botları sitenizde yer alan çeşitli dosyaları indirmeye zaman ayırmaz. Çünkü bu şekilde ayıracağı kaynak fazlalaşmış olur ve bu da botların hoşuna giden bir şey değildir.

 

Sitenin Hızı

Sitenin hızı her zaman için önemli bir konudur. Eğer açılış hızı idealse hem ziyaretçi hem de Google örümcekleri mutlu olur. Bu nedenle hızlı açılan sayfalar, aynı hızlılıkta botlar tarafından indekslenmektedir. Botlar böyle sitelere daha hızlı girer.

 

Backlink Sayısı

Google botları, sayfaları indekslerken içerisinde bulunan bağlantı linklerini de ziyaret etmektedir. Yani ne kadar çok backlink aldıysanız, botların sizi ziyaret etmesi o kadar daha sık olacaktır.

 

Tarama Bütçesini Nasıl Optimizasyon Edebiliriz?

Tarama bütçenizi optimize etmeniz için birkaç önemli detay bulunmaktadır. Bu detaylardan şöyle bahsetmek mümkün olacaktır:

  • Yönlendirme ile alakalı teknik sıkıntılar düzeltilmelidir. Örneğin kırık linkler, alakasız sayfalara verilen bağlantılar gibi durumlar botların kafasını karıştırmaktadır. Bu nedenle yönlendirme kısmına önem vermek şarttır.
  • Sitede bulunan ve örümcekler tarafından taranan gereksiz sayfaları engellemelisiniz. Çünkü bu sayfalar Google botlarına gereksiz iş yükü oluşturacaktır.
  • Backlink’e önem verin. Özellikle iyi sitelerden backlink almaya çalışın. Bu sayede örümcekler sizi daha çok ziyaret edecektir.

Instagram'da Biz!

Hemen Bize Ulaşın
Aklınızdaki projeyi hayata geçirmek için ilk adımı bize ulaşarak atın.
mars yeryüzü
Hemen Arayın
hemen arayın Hemen Arayın 0 (216) 511 50 40