Web sitenizi uluslararası düzeyde geliştirmek ve büyütmek istiyorsanız mutlaka Hreflang Etiketi kullanmanız gerekmektedir. Uluslararası alanda SEO çalışmalarının en önemli adımlarından birisi de bu yöntemdir. Google günümüzde Hreflang Etiketi’ne büyük önem vermektedir, özellikle de siteler çoklu dil yapısındaysa mutlaka bu etiketlerin doğru bir biçimde kullanılması önerilmektedir.
Hreflang Etiketi Nedir?
Hreflant Etkiketi, çoklu dil desteği bulunan sitelerinizdeki farklı dil ve bölge hedefine sahip olan içeriklerin ayrıştırılmasını sağlar. Bu ayrıştırmayı yaparken de aynı zamanda durumu arama motorlarına bildirir. Hreflang Etiketi 3 farklı şekilde kullanılabilmektedir. Bunlar:
- Bölgesel seçenekler: en-us
- Farklı dil seçenekleri: en, fr, de, tr
- Farklı dil ve bölgesel çeşitlerin bir araya getirilmesi
Hreflang Etiketi Ne İşe Yarar?
Hreflang Etiketi’nin SEO açısından büyük bir önemi bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi, hedeflenen bölgedeki kullanıcıları siteye çekmektedir. Kullanıcıların diline göre optimizasyon işlemlerini yaptığımız sitemize, bu kişilerin gelmesini isteriz. Doğru bir dil kullanıldığı zaman kullanıcılar arama sonuçların geri dönmez ve sitede daha fazla zaman geçirir.
Bir diğer neden ise Hreflant Etiketi ile sitedeki kopya içerik sorunlarının engellenmiş olmasıdır. Buna örnek olarak şunu gösterebiliriz. Hreflang kullanmıyorsunuz. Bir e-ticaret siteniz var ve bu site ayrıca farklı URL’ler ile Fransa ve İngiltere’ye yönlendirilmiş. Fakat sitelerdeki tek farklılık fiyat listesi. İşte bu noktada Google botları, sitelerin üçünün farklı olduğunu kabul eder ve sizi kopya içerik kullanmakla yaftalar. Fakat her bir sayfaya özel Hreflang etiketi yerleştirirseniz, Google bunun farklı bilgeler ve diller için optimize edilmiş olduğunu anlar ve kopya içerik probleminin yaşanmasını da engellemiş olur.
Hreflang Etiketi Nasıl Kullanılır?
Hreflang Etiketi’nin basit bir kullanımını şu şekilde anlatmamız mümkün olacaktır: https://www.siteadi.com/ isminde Türkçe dilinde yayın yapan bir web siteniz var. Bu sitenin Almanca dilinde yayın yapabilmesi için Hreflang Etiketi <link rel=”alternate” href=”https://siteniz.com” hreflang=”de” /> şeklinde olmalıdır. Bu etiketi sitenin HTML bölümüne yapıştırmanız yeterli olacaktır.
İngilizce: <link rel=”alternate” href=”https://siteadi.com” hreflang=”en” />
Fransızca: <link rel=”alternate” href=”https://siteadi.com” hreflang=”fr” />
Rusça: <link rel=”alternate” href=”https://siteadi.com” hreflang=”ru” />
Portekizce: <link rel=”alternate” href=”https://siteadi.com” hreflang=”pt” />
İtalyanca: <link rel=”alternate” href=”https://siteadi.com” hreflang=”it” />
Bu kodları HTML kısmında bulunan <head> alanı içerisine yapıştırdıktan sonra, Hreflang Etiketi’nin oluşup oluşmadığını Google Search Console üzerinden Arama Trafiği / Uluslararası Hedefleme sekmesine girerek öğrenebilirsiniz.
Eğer Hreflang Etiketi oluşturmak istiyorsanız Aleyda Solis’in çalışmalarından da yardım alabilirsiniz. Öte yandan bu işlemin doğruluğunu da DejanSEO tarafından hayata geçirilen Flang isimli araçtan kontrol etmeniz mümkün. Bu tip SEO araçları bazı durumlarda sizlerin kurtarıcısı olmaktadır.
Hreflang Kullanımında Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Hreflang Etiketi kullanımı biraz karmaşık gibi görünebilir. Ama aşağıdaki detaylara dikkat etmeniz halinde herhangi bir sorunla karşılaşmazsınız:
- Ülke kodlarının geçerli olmasına dikkat edilmelidir.
- Etikette sıralama önce dil sonra dil kodu olmalıdır.
- Sayfaların birbirleriyle olan bağlantısını doğru bir biçimde yapılandırmalısınız.